Dialog, Actiune si Profesionalism in promovarea de catre ONG-uri a voluntariatului in interesul copilului. Cod SMIS 111320. Proiect cofinantat din fonduri europene prin Programul Operational Capacitate Administrativa.

Prima pagina Noutati Despre proiect Rezultate Resurse documentare Comunitatea DAP Dialog social si civic Contact
Scurt istoric al voluntariatului

In an de sarbatoare pentru Romania, va aducem la cunostinta un scurt istoric al miscarii de voluntariat in Europa si in Romania.

Termenul de voluntariat a fost folosit pentru prima data in secolul al XVII-lea in domeniul militar. Pesoanele care erau inrolate in serviciul militar de urgenta se numeau voluntari deoarece acestea nu erau recompensate sau platite pentru serviciile lor. Voluntariatul a existat in Europa de secole, multe tari au evidentiat o lunga traditie in munca de voluntariat (de exemplu in Danemarca, familia, organizatiile de voluntariat, biserica si statul si-au impartit responsabilitatile pentru a asigura un stat al bunastarii, iar Irlanda a dobândit o puternica traditie a activitatii de voluntariat, tocmai prin faptul ca cetatenii au acceptat sa-si ajute semenii prin dezvoltarea unor organizatii care aveau ca scop principal promovarea bunastarii comunitatii prin implicarea voluntarilor in viata sociala).

In anul 1920 a fost organizata prima tabara de voluntariat in Esnes, sat de lânga localitatea franceza Verdun (regiune devenita celebra datorita masacrului petrecut in al II-lea Razboi Mondial), voluntarii au ajutat la reconstructia infrastructurii acestui sat. Primele organizatii internationale de voluntari au fost Peace Corps si Voluntary Services Overseas. Aceste organizatii internationale au pregatit membrii organizatiilor nationale in legatura cu o serie de probleme legate de managementul organizational, oferindu-le consultanta si sfaturi. Beneficiind de ajutorul lor centrele de voluntariat au inceput sa progreseze. In intreaga lume, milioane de oameni se implica in fiecare an in actiuni si programe de voluntariat. In Romania, voluntariatul a inceput sa se dezvolte dupa 1990, cand organizatii internationale precum Peace Corps au inceput sa plaseze voluntari straini in tara, iar altele precum World Vision, Habitat For Humanity sau Save the Children au inceput sa-si stabileasca filiale in Romania aducand totodata cu ele experienta in lucrul cu voluntarii si coordonarea lor. In aceeasi perioada, ONG-urile romanesti incep la randul lor, timid dar neabatut, sa implice voluntari locali in activitatile lor, iar in 1997 incep sa apara si primele centre de voluntariat.

Anul 2011 a fost declarat, de catre ONU, anul voluntariatului. Acest lucru a generat multe initiative in Romania si poate fi considerat elemental care a conturat miscarea de voluntariat in Romania: tot mai multe organizatii care implica voluntari intr-un mod organizat, noi centre de voluntariat in tara, tot mai multi voluntari doritori, mai ales printre tineri, si actiuni vizibile de voluntariat, o mai buna reflectare in presa, cresterea de la an la an a implicarii organizatiilor in sarbatorirea SNV - Saptamana Nationala a Voluntariatului, gale de recunoastere a meritelor si eforturilor voluntarilor, sarbatorirea Zilei Internationale a Voluntarilor – 5 decembrie, cursuri de instruire pentru voluntari si coordonatorii lor, conferinte, consultari publicatii de specialitate, site-uri si bloguri dedicate voluntarilor si gasirii unor oportunitati de voluntariat, samd.

Principalii actori ai miscarii de voluntariat din Romania sunt:

  • voluntarii;
  • ONG-urile si institutiile publice care implica voluntari;
  • centrele de voluntariat care intermediaza, acolo unde ele exista, legatura dintre voluntari si nevoia de voluntari a organizatiilor;
  • companiile sau institutiile care sustin sau initiaza proiecte de voluntariat pentru angajatii lor;
  • mecanisme europene precum programele de schimburi internationale de voluntari

Evenimentele traditionale din domeniul voluntariatului in Romania sunt:

  • Saptamana Nationala a Voluntariatului (eveniment anual derulat in a treia saptamana din luna mai)
  • Gala Nationala a Voluntarilor (12 decembrie) si alte gale locale
  • Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie)
  • Ziua Internationala a Managerilor de Voluntari (5 noiembrie)

Surse:

http://www.saptamanavoluntariatului.ro/despre-voluntariat/
https://bucatidincarti.wordpress.com/2015/10/28/istoricul-voluntariatului/
https://www.voluntareuropean.ro/putina_istorie.php

Prima pagina Noutati Despre proiect Rezultate Resurse documentare Comunitatea DAP Dialog social si civic Contact